Ajankohtaista, sivun otsikko

Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

angle-left Joensuun kaupunki ja Siun sote varautuneet vastaanottamaan pakolaisia Ukrainasta

Joensuun kaupunki ja Siun sote varautuneet vastaanottamaan pakolaisia Ukrainasta

Joensuun kaupunki ja Siun sote ovat varautuneet Ukrainasta Joensuuhun sotaa pakenevien henkilöiden vastaanottamiseen. Ukrainalaiset voivat tällä hetkellä oleskella Suomessa kolme kuukautta viisumivapaasti, jättää turvapaikkahakemuksen tai hakea tilapäistä suojelua.

Turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua haetaan rajaviranomaiselta tai poliisilta. Tarkemmat ohjeet löytyvät maahanmuuttoviraston sivuilta: https://migri.fi/tilapainen-suojelu.

Turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua hakeneet saavat valtion vastaanottopalveluja, kuten majoituksen, terveydenhuolto- ja sosiaalipalvelut sekä vastaanottorahan. Lisäksi lapsilla on oikeus koulunkäyntiin ja tilapäistä suojelua saavilla henkilöillä on välitön oikeus työntekoon.

Joensuuhun saapuvat voivat järjestää majoituksen itse tai asua vastaanottokeskuksessa. Ilman majoitusta Joensuuhun saapuvien hätämajoitus järjestyy Siun soten sosiaalipalveluiden kautta. Sosiaalipalveluiden neuvontanumero arkisin on 013 330 2810, iltaisin ja viikonloppuisin 013 330 9002.

Joensuussa viisumivapaasti oleskelevat saavat Siun sotesta tarvittaessa hätämajoituksen ja kiireellisen terveydenhuollon, mutta heillä ei ole oikeutta kaupungin tai vastaanottokeskuksen järjestämiin palveluihin.

Joensuuhun saapuville lapsille voi hakea koulupaikkaa heti maahantulon jälkeen. Lasten on myös mahdollista saada varhaiskasvatuspaikka, joko avoimen tai kokoaikaisen varhaiskasvatuksen puolelta riippuen siitä onko lapsen vanhempi töissä, opiskelemassa vai kotona. Myös työllisyyspalvelupiste Luotsi on valmiina auttamaan ukrainalaisia työnhakijoita.

– Olemme varmistaneet, että palveluissamme on riittävät resurssit ottaa vastaan nämä meille saapuvat ihmiset. Kaupungin ja Siun soten verkkosivuille on koostettu tarkempia tietoja tulijoille tarjottavista palveluista, kansliapäällikkö Jenni Jokela Joensuun kaupungilta kertoo.

Lisätietoja Joensuun kaupungin sivuilla osoitteessa: joensuu.fi/ukraina.

Ilmoita maahanmuuttovirastolle, jos järjestät kuljetuksia Suomeen

Kaupungille tulleiden ennakkotietojen mukaan Ukrainasta on tulossa Pohjois-Karjalaan useita kymmeniä henkilöitä, mutta vielä on epäselvää, kuinka moni tulijoista jää Joensuuhun. Tiedossa on, että useita henkilöitä on tulossa yksityisten järjestämillä linja-autokuljetuksilla.

Maahanmuuttovirasto on avannut verkkosivuilleen lomakkeen, jolla kuljetuksia järjestävät vapaaehtoiset voivat ilmoittaa tulijoista. Lomake löytyy osoitteesta: https://migri.fi/ukk-ukraina#kuljetukset

– On hienoa, että niin moni vapaaehtoinen on lähtenyt auttamaan ukrainalaisia ja järjestämään heille kuljetuksia Suomeen. Näistä pitäisi kuitenkin aina ilmoittaa ennakkoon Maahanmuuttovirastolle, jotta me täällä kunnissa osaamme arvioida ennakkoon tulijoiden majoitus- ja muun avun tarvetta. Tilapäistä suojelua ja turvapaikkaa hakevien tulee lisäksi aina ilmoittautua poliisille oleskeluluvan saamiseksi, Joensuun kaupungin strategiajohtaja Sami Laakkonen painottaa.

Sivu arviointi ja palaute